Hoppa till sidans innehåll

Klubbens historia


I augusti 1941 gästade idrottsstjärnan och instruktrisen Ruth Svedberg från Göteborg Strömvallen i Gävle. Avsikten var att få igång en kvinnlig idrottsförening och vid besöket beslutade man att göra ett allvarligt försök. En interrimsstyrelse fick i uppdrag att undersöka intresset varefter ett beslut fattades om att bilda en förening för kvinnliga idrottare med allmän idrott (det vi i dag kallar friidrott), orientering, skidåkning och handboll. Föreningens namn blev föremål för diskussion och så småningom komman överens om SKADE, som i den nordiska mytologin är namnet på jätten Thajasers dotter. Hon är även jaktens gudinna.    Först ut att startas upp var orienteringen som följdes av handboll och skidåkning. 

     Under 1950-talet kom nya krafter och idéer till föreningen, bland annat invaldes Carin Engvall som slutade sitt engagemang 1972. Hon satte fart på framförallt handbollstjejerna som vid den här tidpunkten deltog i SM.  

     I slutet av 1950-talet och 1960-talet kom de stora framgångarna i friidrott. 1965 kom det första landslagsuppdraget i friidrott genom Birgitta Castor som deltog på 100 meter, Annika Zetterberg (numera Folcke) som deltog i längd, Monica Eriksson i diskus och Lisbeth Engström som sprang 800 meter. 1966 fortsatte IF SKADES framgångar i landslaget, då Annika Zetterberg hoppade över sex meter i längd i Finnkampen samt tog silver- och bronsmedaljer på SM.

     På 1970-talet var handbollssektionen mycket framgångsrik och flera av lagets spelare var med i landslaget. Friidrotten får sitt första SM-tecken genom Åsa Westman i spjut. Hon blir föreningens affischnamn tack vare bland annat svenskt juniorrekord och därefter svenskt rekord med 55.00 meter. Därmed slogs ett tio år gammalt rekord. Åsa Westman fick sedan under flera år många landslagsuppdrag.

     Under 1980-talet spelade IF SKADEs handbollslag SM-final och klubben hade även många framgångar inom friidrotten.

     1988 togs det historiska beslutet att låta pojkar och herrar träna i klubben.

 

Under 1990-talet skördade klubben många guld-, silver-, och bronsmedaljer i ungdoms-DM. 1995 representerade ungdomar från IF SKADES Gästrikland i bland annat Riksicaden, Mittnordiska och i Ungdomstriangeln och under 1996 slogs 987 personliga rekord av klubbens 80 aktiva som hade tävlat.

     1997 slog Freja Egebrand årets enda klubbrekord i tresteg och 1999 slog Lo Lennartsson klubbrekord med seniorslägga, 27,13 meter.

     1998 representerar föreningens ungdomar Gästrikland i Ungdomstriangeln och Svealandsmästerskapen. På Festisspelen i Falun placerar sig föreningen som sjua av 57 deltagande föreningar. IF SKADE kommer tvåa i lag-SM. Sofie Ohlsson har stora framgångar i Nordiska juniormästerskapen i Finland där hon hamnar på sjätte plats. Hennes framgångar fortsätter under 1999 då hon tar brons i junior-SM i mångkamp.

     Medlemsantalet går återigen uppåt efter en tillfällig nedgång och under 2002 tas i klubben 1 254 personliga rekord. Klubben har framgångar i DM där man tar medaljer av alla valörer. I stafett-DM 4 x 400 meter tar IF SKADE silver och på ungdoms-DM 4 x 800 meter guld.

     Några namn väl värda att nämnas för dessa framgångar och alla guld, silver och brons i Gästrikecupen är Lisa Bräcke, Anna Thorvaldsdotter, Simona Geries, Camilla Wikström, Petra Larsson, Elin Martinsson, Berina Kadric, Fanny Lundmark och Sara Gustafsson. Många av de här tjejerna är fortfarande aktiva.

 

År 2012 har vi cirka 90 aktiva, tiotalet tränare  och många ungdomar som hjälper till som tränare i de yngre grupperna.

De yngsta som just nu tas in i klubben är de som är födda 2004.

IF SKADE har en egen tävling IF SKADE-spelen som burkar äga rum i mitten av maj. 

Uppdaterad: 14 FEB 2012 18:52 Skribent: Annika Folcke / Åsa Sundström

Vi stödjer IF SKADE

 

       

 

 

     logo_gavlebingo

 

      geflekartong

 

       jbelektronik

Postadress:
IF Skade - Friidrott
c/o Anders Svedjebrant, Jörgen Folkers väg 9
80643 Gävle

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: marie.westin@ifskade...